خانه‌دار شدن به یک رویا در دور دست تبدیل شده است

در حالی حدود ۶ ماه از رونمایی طرح جهش تولید و تامین مسکن مجلس می‌گذرد که قرار است این طرح برای ساماندهی بازار مسکن فردا ۲۹ دیماه در صحن علنی مجلس مطرح شود.

به گزارش خبرنگار سلام نیوز برگرفته از گفت و گویی در تسنیم گرچه طبق آخرین گزارش منتشر شده بانک مرکزی متوسط قیمت مسکن طی آذرماه 99 در مقایسه با ماه قبل از آن 1.1 درصد کاهش یافته، اما متوسط قیمت مسکن 26 میلیون و 910 هزار تومان برای هر مترمربع واحد مسکونی (در شهر تهران) باعث شده تا

طی یکسال منتهی به آذرماه امسال متوسط قیمت مسکن در تهران حدود 100 درصد بر اساس آمار رسمی و بیش از این رقم مطابق اطلاعات فعالان بازار مسکن افزایش یافته است. از سوی دیگر طبق بررسی صورت گرفته دهک درآمدی یک (کم‌درآمد) باید برای خانه‌دار شدن کمی بیش از یک قرن پس‌انداز کرده تا بتواند یک واحد مسکونی 75 متری را خریداری کند.

طی 7 سال اخیر روند افزایش قیمت مسکن در کشور سرسام‌آور بوده که مهم‌ترین دلیل آن عدم اجرای برنامه‌های مدون این بخش از سوی دولت تدبیر و امید است. با آن‌که نیاز سالانه کشور با توجه به آمار ازدواج ساخت حدود 800 هزار تا یک میلیون واحد مسکن بوده است، اما از سال 92 تا کنون در خوشبینانه‌ترین حالت ممکن 2.1 میلیون واحد ساخته شده. به عبارت دیگر عقب‌افتادگی 70 درصدی.

وزارت راه و شهرسازی برنامه ساخت 400 هزار واحد مسکونی در قالب طرح ملی مسکن را طی دو سال اخیر اجرایی کرده، اما این برنامه در مقابل عقب افتادگی که به آن اشاره شد،‌ درد چندانی را درمان نمی‌کند.

* طرح مجلس برای ساخت سالانه یک میلیون مسکن در کشور

در شرایطی که امیدی به اقدامات دولت تدبیر و امید نبوده و نیست، نمایندگان دوره یازدهم مجلس شورای اسلامی طرح جهش تولید و تامین مسکن را تیرماه امسال رسانه‌ای کردند. اواسط تیرماه امسال اقبال شاکری عضو کمیسیون عمران مجلس در گفت‌وگو با تسنیم از جزئیات طرح 2 فوریتی تحقق جهش تولید با رونق ساخت و ساز مسکن شهری و روستایی رونمایی کرد.

وی با یادآوری این‌که قرارگاه خاتم الانبیاء نیز در جلسات کمیسیون عمران مجلس برای حل مشکل مسکن حضور داشته است، گفته است: در این جلسات مقرر شد که طرحی تحت عنوان “طرح پیشنهادی ماده واحده دو فوریتی به منظور تحقق جهش تولید با رونق ساخت و ساز مسکن شهری و روستایی” برای 6 سال آینده بخش مسکن تهیه و تدوین شود تا بتوانیم مسکن را به عنوان یک کالای مصرفی خانوارهای ایرانی تأمین کنیم. برای عملیاتی شدن این برنامه 100 درصد نیازهای شهرهای مختلف و کلانشهرها متفاوت است و برای هر کدام از این ها باید یک سناریوی متفاوت در نظر گرفته شود.

وی افزود: در بحث زمین و تسهیلات ارزان قیمت باید افراد با درآمدهای مختلف بتوانند صاحب مسکن شوند. اگر نام خانوارهای با درآمد کم، زوجین جوان، بازنشستگان، طلاب، دانشجویان متأهل، کارگران، ایثارگران، خانواده های تحت پوشش کمیته امداد و بهزیستی و… را فاقدین مسکن بگذاریم، اینها باید برای خانه دار شدن توانمند شوند.

عضو کمیسیون عمران مجلس با بیان این که “شناسایی این افراد بحث مجزایی بوده و وظیفه وزارت راه و شهرسازی و سایر وزارتخانه هاست”، اضافه کرد: ضلع سوم برنامه مجلس (رفع موانع تولید مسکن) شامل بیمه، مالیات، نظام مهندسی، صدور پروانه، محله سازی، خدمات زیربنایی و روبنایی، انتخاب سازنده، ثبت اسناد و املاک و… می شود. باید تکلیف این مسائل روشن شود تا وقتی زمین و تسهیلات ارزان قیمت به وجود آمد، اینها باعث کندی و طولانی شدن کار و عدم انجام تعهدات در ساخت و ساز مسکن نشود.

وی ساخت مسکن استیجاری را نیز جزو برنامه مجلس برای ساماندهی بازار عنوان کرد و افزود:در بحث خرید تسهیلات برای تملک مسکن اعطا می شود، در طرح استیجاری تسهیلات برای ودیعه اجاره پرداخت خواهد شد. تسهیلات به صورت قرض به مستأجران داده می شود و تا مدت یک سال این وام پیش آنها می‌ماند و یک سود کم برای آن در نظر گرفته می شود. چنانچه مستأجر در واحد اجاره شده بماند  تسهیلات همچنان نزد او خواهد ماند اما در صورتیکه جابجا شود تسهیلات به مالک دیگر منتقل می شود.

وی با بیان این که “به دنبال فعال کردن صندوق رهنی برای مستأجران هستیم”، یادآور شد: البته برای این کار باید سازمان ها و شرکت هایی باشند که بتوانند از پول رهن استفاده کنند. این طرح از نوع شرکت های اجاره داری است که در ایران این را نداشته‌ایم.

* تصویب کلیات طرح جهش تولید مسکن

به گزارش تسنیم، بر اساس برآوردهای صورت گرفته اعتبار مورد نیاز برای اجرای طرح مجلس حدود 140 هزار میلیارد تومان است. مسئله‌ای که اوایل مهرماه امسال مرکز پژوهش‌های مجلس در گزارشی مفصل آنرا مورد بررسی قرار داد. این مرکز طی گزارشی ضمن مخلفت با طرح مسکنی مجلس یازدهم تاکید کرد اجرای این برنامه باعث رشد 50 درصدی نقدینگی در کشور می‌شود.

طی دو ماه و چند روز گذشته اتفاقات خوبی در خصوص طرح مسکنی مجلس روی داده و طبق گفته عضو کمیسیون عمران مجلس برای تامین منابع مالی مورد نیاز اجرای طرح جهش تولید و تامین مسکن پیش بینی های لازم صورت گرفته است.

رحمت‌الله فیروزی پوربادیدرباره آخرین وضعیت این طرح می‌گوید: کلیات طرح جهش تولید و تامین مسکن در کمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی تصویب شده است.

وی ادامه داد: یک پشتوانه برای تامین منابع مالی طرح مذکور پیشنهاد شده که امیدواریم با توجه به وضعیت بغرنج مسکن در کشور ین طرح هرچه سریع‌تر تبدیل به قانون شده و اجرایی شود.

عضو کمیسیون عمران مجلس با اشاره به اینکه درخواست‌هایی برای ساخت مسکن در کشور وجود دارد، اضافه کرد: این در حالی است که در یک قلم با افزایش لجام گسیخته قیمت مصالح ساختمانی مواجه هستیم و این مورد به سرعت‌گیر ساخت و ساز مسکن کشور تبدیل شده است.

فیروزی پوربادی تاکید کرد: لذا ضروری است با توجه به کم‌کاری‌های چند سال اخیر، هر چه سریع‌تر برای افزایش ساخت و ساز مسکن و تسهیل آن برنامه جهش تولید اجرایی شود.

مطلب پیشنهادی

نتایج و دستاورد وبینار سازمان ملل درباره محیط زیست و توسعه

مجمع عمومى سازمان ملل در سال 1989 تصمیم گرفت که به منظور شناساندن مفهوم توسعه …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *


− سه = 5