معرفی کتاب جنگ و صلح در قانون اسلام

کتاب «جنگ و صلح در قانون اسلام» به ضمیمه رسول اکرم(ص) در میدان جنگ با ترجمه استاد سید غلامرضا سعیدی و به کوشش و مقدمه حجت ‏الاسلام والمسلمین سید هادی خسروشاهی از سوی انتشارات اطلاعات منتشر شد.

گزارش: آیات زین الدین

به گزارش سلام نیوز،این مجلد از مجموعه آثار (5ـ4) استاد سعیدی شامل دو کتاب ارزشمند زیر است: «جنگ و صلح در قانون اسلام» تألیف دکتر مجید خدوری، دانشمند مسیحی عراقی ـ و «رسول اکرم(ص) در میدان جنگ» تألیف پروفسور دکتر حمیدالله حیدرآبادی ـ مقیم پاریس ـ که پس از ویرایش کامل همراه با دو مقدمه استاد خسروشاهی تقدیم علاقمندان گردیده است.

بخش اول این کتاب که اصل آن به زبان انگلیسی به قلم دکتر مجید خدوری ـ از مسیحیان عراقی مقیم آمریکا ـ استاد علوم شرقی در دانشگاه هایکنس نگاشته شده است، حاوی تحقیق دقیق و مبسوطی است که با استناد به مدارک موثق و روشن در زمینه جنگ و صلح، طبق قوانین و مقررات اسلام تألیف شده است. مؤلف در مقدمه کتاب می‏نویسد: مقصد و هدف بحث حاضر، تنظیم و احیای نظریه اصولی قضایی اسلام و همچنین بحث و فحص درباره قوانینی است که بر روابط بین ملل اسلامی با ملل غیر مسلمان، حکومت دارد و…

این کتاب با مقدمه‏ ای از استاد خسروشاهی درباره جنگ‏های صدر اسلام و جنگ های دیگران شروع می‏شود و سپس مقدمه مترجم و مؤلف کتاب «جنگ و صلح در قانون اسلام» می‏آید. این بخش از کتاب از سه عنوان اصلی و 23 بخش تشکیل شود که مقاصد اسلامی قانون اساسی، قانون جنگ و قانون صلح عناوین اصلی این بخش هستند. تئوری دولت (حکومت)، خاصیت و منابع قانون، قانون ملل در اسلام، جهاد، فلسفه جهاد، اقسام جهاد، روش‏های نظامی، ابتکار جنگ، جنگ زمینی، جنگ دریایی، غنایم جنگ، پایان جنگ، صلح، حدود یا قلمرو اختیار، بیگانگان در سرزمین اسلام، مسلمین در سرزمین غیراسلامی، وضع و مقامی ذمی، عهدنامه‏ها، روابط بازرگانی، دیپلماسی، بی‏طرفی و نتیجه‏گیری موضوعات بخش‏های اول کتاب هستند.

بخش دوم کتاب هم با مقدمه استاد خسروشاهی درباره استاد حمیدالله حیدرآبادی و آثار او آغاز می شود و از هشت فصل تشکیل شده است. توضیحات مقدماتی، بدر یکی از اگرهای تاریخی، احد، جنگ خندق، فتح مکه، جنگ‏های حنین و طایف، جنگ با یهودیان و اکتشافات نظامی در زمان پیغمبر(ص) عناوین این بخش از کتاب هستند.

گفتنی است دکتر محمد حمیدالله حیدرآبادی در محرم 1326 ق در حیدرآباد هند به دنیا آمد و دکترای خود را در حقوق و فلسفه در دانشگاه بن آلمان و سپس دانشگاه سوربن پاریس گرفت. وی با تسلط بر چندین زبان، با اغلب مستشرقین و دانشمندان غربی ـ اروپایی، ملاقات و گفتگو می‏کرد و در پایخ به اتهامات مستشرقین و ارباب کلیسا ید طولانی داشت و مقالات متعددی نیز در این زمینه از او به یادگار مانده است. تخصص اصلی او در فقه و قانون بین‏المللی اسلامی بود که از آثار ارزشمند او در این زمینه «سلوک بین‏المللی دولت اسلامی» است که اخیراً به همت حجت‏الاسلام والمسلمین دکتر سید مصطفی محقق داماد ترجمه شده است.

دکتر محمد حمیدالله، این اندیشمند برجسته جهان اسلام، بیش از 160 جلد تألیف و تحقیق و تصحیح و بیشتر از 935 مقاله در سن 94 سالگی در 13 شوال 1423 هـ(17 دسامبر 2002م) در یک سفر علمی در آمریکا درگذشت. وی استاد سابق حقوق دانشگاه عثمانیه در حیدرآباد دکن و استاد دانشگاه کلژ در فرانسه (پاریس) بود که این اثر ابتکاری را در طی سه سفر به حجاز تهیه و به زبان انگلیسی نشر داده است که البته بیش از مندرجات آن در مجله اسلامیک ریویو در سال 1952 و 1953م منتشر شد.

مطلب پیشنهادی

نتایج و دستاورد وبینار سازمان ملل درباره محیط زیست و توسعه

مجمع عمومى سازمان ملل در سال 1989 تصمیم گرفت که به منظور شناساندن مفهوم توسعه …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *


پنج − = 1