♦ بلایی که رادیو اکتیو سر انسان می آورد!

به گزارش سلام نیوز به نقل از ifl science، «ایبن بایرز» ورزشکار آمریکایی بود که پس از قهرمانی در مسابقات گلف آماتور آمریکا در سال 1906 شهرت به سزایی یافت .

در سال 1927 اما او پس از حادثه‌ای بازویش دچار مجروحیت شد و دیگر نتوانست ورزش را ادامه دهد. پزشک وی برای تسکین دردهایش یک نوشیدنی به نام «رادیتور» را به او داد. به طور تصادفی یا بخاطر تلقین این نوشیدنی خطرناک درد او را برطرف کرد، پس از آن او به همه پیشنهاد می‌کرد که از این دارو استفاده کنند او خود به تنهایی 1400 بطری نیم اونسی از این نوشیدنی گران قیمت را نوشید.

پس از چند سال او متوجه شد که وزنش به شدت کاهش پیدا کرده، سر دردهای شدیدی می‌گیرد و دندان‌هایش نیز شروع به ریختن کردند، همچنین پس از مدتی استخوان‌هایش بسیار نرم شده و بسیار راحت می‌شکستند.

واپاشی هسته‌ای (فروپاشی هسته‌ای) به مجموعه فرایندهای مختلفی گفته می‌شود که در هستهٔ اتم‌های ناپایدار پرتوزا رخ می‌دهد و پرتوهایی تولید می‌کنند که به آن‌ها پرتوهای رادیواکتیو می‌گویند. در اثر واپاشی هسته‌ای پس از یک زمان تصادفی، هسته‌های بزرگ به هسته‌های کوچکتر و معمولاً پایدارتر تجزیه می‌شوند و ماده اولیه به تدریج از بین می‌رود.

البته جرم مواد جدید تنها به میزان اندکی کمتر از ماده اولیه خواهد بود و انرژی آزاد می‌شود. گاهی این انرژی را می‌توان به صورت نیروی هسته‌ای مهار کرد یا می‌تواند به‌وسیله آلودگی پرتوزایی در زیست بوم رها شود که بسیار مخاطره آمیز خواهد بود. این فرایند یک پیشامد است، یعنی نمی‌توان زمان دقیق واپاشی یک اتم مشخص را پیش‌بینی کرد، البته نیمه‌عمر آن قابل تعیین است.

در الکترودینامیک کلاسیک انتظار داریم که باید فقط ذرات باردار تشعشع کنند. در واقع گذارهای نوترونی نیز می‌توانند تولید تشعشع کنند، زیرا اولاً پروتون‌ها در هسته مجبور به تغییر مکان هستند تا مرکز جرم ثابت بماند، ثانیاً نوترون‌ها نیز مانند پروتون‌ها به علت داشتن گشتاورهای مغناطیسی تشعشع می‌کند.

گفتنی است قبل اینکه کسی درمورد سرطان‌زا بودن این ماده بداند، مردم دائما محصولاتی را تولید می‌کردند که حاوی این ماده بود از خمیر دندان رادیواکتیو گرفته تا کارت‌های رادیواکتیو که در بسته‌ها سیگار قرار می‌گرفت با این امید حتی با مصرف بیشتر آن کمتر نیکوتین وارد بدن شود.

جالب است بدانید بسیاری مواد غذایی هم دارای مقادیری رادیو اکتیو هستند که البته مصارف آن ها در حد متعادل آسیب زننده نیست و مصرف بیش از حد می تواند اثرات سوء مضاعف ایجاد کند ؛که در تابناک مورد بررسی قرار گرفته است:

آجیل برزیلی Brazil Nuts

آجیل برزیل حاوی مقادیر بالای دو عنصر رادیواکتیو است: رادیوم و پتاسیم. پتاسیم برای شما مناسب است، در بسیاری از واکنش‌های بیوشیمیایی مورد استفاده قرار می‌گیرد و یکی از دلایلی است که بدن انسان به خودی خود کمی رادیواکتیو دارد. رادیوم توسط ریشه گیاهان روی زمین جذب می‌شود.

هر کیلوگرم آجیل برزیلی بیش از ۶۶۰۰ pCi/kilogram پرتو منتشر می‌کند. بیشتر این پرتو‌های بی ضرر از بدن عبور می‌کند. در همین حال، مقادیر بالای سلنیوم سالم و سایر مواد معدنی باعث می‌شود که این آجیل‌ها قابل خوردن در حد اعتدال باشند.

لوبیای سفید

لوبیای سفید حاوی محتوای بالایی از پتاسیم رادیواکتیو ۴۰ و همچنین رادون ۲۲۶ است. به ازای هر کیلوگرم رادون ۲۲۶، دو الی پنج pCi/kilogram تشعشع و به ازای هر کیلوگرم پتاسیم چهل، ۴۶۴۰ از رادیواکتیو در لوبیای سفید انتظار می‌رود. لوبیا سفید همچنین منبع خوبی از آهن (غیر رادیواکتیو) است.

 

موز
موز به اندازه کافی رادیواکتیو دارد که می‌توان آن‌ها را از زنگ خطر رادیواکتیو موجود در بندر‌ها و فرودگاه‌ها تشخیص داد. موز حاوی میزان زیادی پتاسیم است و همین خاصیت از آن یک میوه‌ی حاوی خواص رادیواکتیو ساخته است. حدود ۶۰۰ عدد موز به اندازه‌ی یک عکس رادیوگرافی قفسه‌ی سینه رادیواکتیویته دارد. باید بدانید که پتاسیم موجود در این میوه برای حفظ تعادل سدیم/پتاسیم بدن مفید است.

هویج
هویج به شما یک واحد پیکو_کوری یا دو پرتو به ازای هر کیلوگرم رادون ۲۲۶ و حدود ۳۴۰۰ پیکو_کوری برای هر کیلوگرم پتاسیم ۴۰ می‌دهد. سبزیجات ریشه از جمله هویج دارای آنتی اکسیدان‌های محافظت کننده هستند.

 

سیب‌زمینی
مانند هویج، سیب زمینی‌های سفید بین ۱ تا ۲.۵ پیکو کوری به ازای هر کیلوگرم رادون ۲۲۶ و ۳۴۰۰ پیکو کاری در هر کیلوگرم پتاسیم ۴۰ دارد. مواد تهیه شده از سیب زمینی مانند چیپس و سیب زمینی سرخ کرده، به همین ترتیب رادیواکتیو دارند.

 

نمک کم سدیم
نمک یا نمک کم سدیم حاوی کلرید پتاسیم، KCl است. در هر وعده تقریباً ۳۰۰۰ پیکو کوری به ازای هر کیلوگرم دریافت خواهید کرد. نمک فاقد سدیم حاوی کلرید پتاسیم بیشتری نسبت به نمک کم سدیم است و به همین دلیل رادیواکتیو‌تر است.

 

گوشت قرمز
گوشت قرمز حاوی مقادیر زیادی پتاسیم و پتاسیم ۴۰ است. گوشت قرمز در هر کیلوگرم حدود ۳۰۰۰ پیکو کوری رادیواکتیو دارد. گوشت همچنین سرشار از پروتئین و آهن است. مقدار زیاد چربی اشباع شده در گوشت قرمز بیش از پرتو، برای سلامتی خطر دارد.

 

آب آشامیدنی
آب آشامیدنی H۲O خالص نیست. دوز تشعشع با توجه به منبع آب متفاوت است، به طور متوسط ​انتظار می‌رود آب حدود ۱۷/۰ پیکو کوری/ گرم رادیوم ۲۲۶ دریافت کند.

 

کره بادام زمینی
کره بادام زمینی حاوی ۰.۱۲ پیکو_کوری / گرم از پتاسیم رادیواکتیو ۴۰، رادیوم ۲۲۶ و رادیوم ۲۲۸ است. همچنین حاوی درصد بالایی از پروتئین است و منبع خوبی از چربی‌های سالم اشباع نشده است؛ بنابراین اجازه ندهید تشعشع جزئی آن شما را بترساند.

 

درباره ی ameri

مطلب پیشنهادی

نتایج و دستاورد وبینار سازمان ملل درباره محیط زیست و توسعه

مجمع عمومى سازمان ملل در سال 1989 تصمیم گرفت که به منظور شناساندن مفهوم توسعه …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *


+ چهار = 10