آیا می دانید فواید زود خوابیدن و مضرات دیر خوابیدن چیست؟

گزارش: سارا نصغی

♦به گزارش سلام نیوز با همه گیر شدن استفاده از گوشی های هوشمند و ورود به دنیای مجازی و نیز استفاده ی لحظه به لحظه از اینترنت در زندگی روزمره ی همه ی افراد در تمام گروه های سنی بی خوابی های شبانه و بیدار ماندن تا پاسی از شب برای گشت و گذار در این دنیای مدرن مشکلات جدی سلامتی برای همگان ایجاد کرده است و این در حالی است که بسیاری از ما حتی نمی دانیم این رفتار همسو با دنیای مدرن چه عواقب وحشتناک سلامتی برای ما خواهد داشت .

اگر شما هم جزء آن دسته افرادی هستید که تا نیمه‌های شب به بهانه‌های مختلف همچون فناوری، تحصیل، کار یا حتی تفریح بیدار می‌مانند، بهتر است هر چه زودتر آن را ترک کنید. خواب منظم و باکیفیت برای سلامتی روح و جسم ضروری است و بسیاری از بیماری‌ها و اختلالات ریشه در بدخوابی و بی‌خوابی دارد.

مضرات دیر خوابیدن

اگر شما هم جزء آن دسته افرادی هستید که تا نیمه های شب به بهانه های مختلف همچون فناوری، تحصیل، کار یا حتی تفریح بیدار می مانند، بهتر است هر چه زودتر آن را ترک کنید. خواب منظم و باکیفیت برای سلامتی روح و جسم ضروری است و بسیاری از بیماری ها و اختلالات ریشه در بدخوابی و بی خوابی دارد .
در اینجا به دلایل مهمی اشاره می کنیم که نشان می دهد شما باید زود و به موقع به خواب برود .

1- بدن و مغز شما به خواب نیاز دارد
بسیاری افراد به علت بالا بودن حجم کار و وظایفشان کم می خوابند. علاوه بر آن، پیشرفت علم و فناوری بهانه خوبی به افراد داد تا شب ها دیرتر بخوابند. اما حقیقت این است که بدن و مغز در هر 24 ساعت به 7 تا 8 ساعت خواب نیاز دارد . متخصصان و محققان نشان دادند اگر به هر دلیلی این میزان خواب کاهش یابد تاثیرات جبران ناپذیری به بدن به خصوص مغز وارد می شود .

2- اگر نخوابید تا آخر عمر نمی توانید آن را جبران کنید
خواب مانند حساب بانکی نیست که بتوانید هرچه که از آن برداشت می کنید را بازگردانید. اگر شبی خواب خوب داشته باشید برای همیشه بر شما اثر می گذارد و اگر آن را از دست دهید دیگر هیچ وقت نمی توانید آن را جبران کنید. خواب ناکافی عملکرد شناختی مغز را تا پایان عمر کاهش می دهد و بعد از آن اگر بیشتر بخوابید نمی توانید آن خواب از دست رفته را جبران کنید .

3- اگر خوب نخوابید حافظه تان را از دست می دهید
خواب بر عملکرد مغز و حافظه تاثیر مستقیم می گذارد و برای بازیابی خاطره ها و واکاوی حافظه ضروری است. اگر به مدت چند روز متوالی خوب نخوابید بعد از چند روزخواهید دید که نمی توانید برخی مسائل را به خوبی به یاد آورید. این موضوع در رابطه با کودکان بسیار مهم است زیرا اگر در سن کودکی نتوانند خوب بخوابند تاثیرات جبران ناپذیر آن تا بزرگسال با آنها همراه خواهد بود .

4- اگر کم بخوابید بیشتر امکان دارد به سرطان مبتلا شوید
طبق گزارش سازمان بهداشت جهانی خواب ناکافی و ادامه پیدا کردن آن می تواند خطر ابتلا به سرطان را در افراد افزایش دهد. در واقع با به هم خوردن ساعت خواب میزان تولید ملاتونین در بدن کاهش می یابد و بخ دنبال آن سطح استروژن نیز کم می شود. به همین علت، خطر ابتلا به سرطان سینه در زنان بر اثر کم خوابی به شدت افزایش می یابد. از طرف دیگر، تحقیقات حاکی از آن است که اگر زنان باردار خواب ناکافی داشته باشند امکان اینکه نوزادان آنها کم وزن به دنیا بیایند افزایش می یابد .

5- اگر خوب نخوابید بیماری هایتان تشدید می شود
بی خوابی و بدخوابی سیستم ایمنی بدن را تحت تاثیر قرار می دهد و آن را ضعیف می کند و اگر در شبانه روز به مدت 4 ساعت بخوابید عملکرد سستم ایمنی بدن شما تا 70 درصد کاهش می یابد. به دنبال آن سوخ و ساز بدن شما نیز با مشکلاتی روبه رو می شود و ممکن است شما اضافه وزن پیدا کنید یا به دیابت مبتلا شوید .

فایده زود خوابیدن برای سلامتی

۱. ظاهرتان را بهتر می‌کند

زمانی‌که خواب کافی نداشته باشید، پوست‌تان پف می‌کند و رنگ پریده می‌شوید. حلقه‌های سیاه دور چشم حرف‌های زیادی از خواب شبانه‌تان می‌گویند. از سوی دیگر،‌زمانی‌که به خوبی استراحت کرده باشید، چشمان‌تان شفاف است، پوست‌تان می‌درخشد و لبخند زیبایی بر صورت‌تان می‌نشیند.

۲. در کاهش وزن به شما کمک می‌کند

زود خوابیدن و خواب کافی شبانه به شما در کاهش وزن کمک می‌کند.

۳. استرس را کاهش می‌دهد

دراز کشیدن و این پهلو به آن پهلو شدن تا نیمه شب هیچ کمکی به کاهش استرس نمی‌کند. اگر تا دیروقت به تلویزیون تماشا کردن، فعالیت در شبکه‌های مجازی، یا کارهای دیگر مشغول باشید، ذهن‌تان برای آرام شدن با مشکل مواجه می‌شود.وقتی زود به رختخواب بروید، بدن و مغزتان زمان کافی را برای استراحت پیدا می‌کند و به این ترتیب رؤیاهای شیرین‌تر و خواب بهتری را تجربه خواهید کرد.

۴. سلامت را بهبود می‌بخشد

کمبود خواب عواقب متعددی برای سلامتی جسمی و مغزی ما در پی دارد. از بی‌خوابی تا افسردگی و دیابت و بیماری‌های قلبی همه از عوارض دیر خوابیدن هستند.با زود خوابیدن در شب از این عواقب مصون خواهید بود. زود خوابیدن سیستم ایمنی بدن را بهبود می‌بخشد و آسیب‌پذیری را در برابر بیماری‌ها کمتر می‌کند. احساس آرامش بیشتری خواهید داشت و از اضطراب کمتری رنج خواهید برد و در نتیجه سلامت عمومی بهتری خواهید داشت. فرقی نمی‌کند از چه بیماری یا دردی رنج می‌برید، خوابیدن می‌تواند به کاهش یا تسکین دردتان کمک کند.

۵. خلق و خوی تان را بهبود می‌بخشد

زود خوابیدن باعث می‌شود به خوبی استراحت کنید و به این ترتیب خلق و خوی‌تان بهبود می‌یابد، حوصله‌تان بیشتر می‌شود و انرژی بیشتری خواهید داشت. پس خوب خوابیدن باعث می‌شود آدم بهتر و مهربان‌تری باشید و ارتباط‌تان با دیگر بهتر شود.

۶. از مصرف کافئین بی نیاز می‌شوید

زود خوابیدن باعث می‌شود صبح‌ها سحرخیز باشید و با لبخند از خواب بیدار شوید. به این ترتیب مجبور نخواهید بود برای شروع فعالیت‌های روزانه‌تان از کافئین استفاده کنید تا انرژی‌تان را به دست آورید.

۷. بهره‌وری‌تان را افزایش می‌دهد

وقتی خسته هستید انرژی کافی برای انجام وظایف و کارهای‌تان ندارید. وقتی به اندازه‌ی کافی استراحت کرده باشید به خوبی از پس چندوظیفه‌ای بودن برمی‌آیید. با سرعت بیشتر و کیفیت بهتری به کارهای‌تان می‌پردازید و بهره‌ورتر خواهید شد.

۸. قدرت تصمیم گیری را افزایش می‌دهد

بدون استراحت کافی، عملکردهای شناختی مغز با اختلال مواجه می‌شوند. در نیتجه قدرت تصمیم‌گیری عاقلانه نیز کاهش می‌یابد. مغزتان خسته‌تر از آن است که بتواند خوب فکر کند.با زود خوابیدن هوشیارتر و آینده‌نگرتر می‌شوید و توانایی تصمیمی‌گیری‌تان بهبود می‌یابد.

۹. خلاقیت را برمی‌انگیزاند

همه‌ی ما می‌دانیم وقتی می‌خوابیم مغزمان همچنان به فعالیت خود ادامه می‌دهد. خاطرات ما را بر اساس وقایع روز دسته‌بندی و مرتب می‌کند، برنامه‌های روز بعد را مرتب می‌کند و به فعالیت‌های متعددی مشغول می‌شود.برخی از ایده‌های ناب که به ذهن‌مان خطور می‌کنند چیزهایی هستند که در خواب در ذهن‌مان شکل گرفته‌اند ولی ما از آن بی اطلاع هستیم. اگر به دنبال ایده‌های خوب هستید، زود بخوابید!

۱۰. حافظه را بهبود می‌بخشد

زود خوابیدن و استراحت کافی باعث فعال‌تر شدن مغز می‌شود. وقتی می‌خوابیم، مغز شروع می‌کند به ترمیم پیوندهای عصبی، یافتن الگوها و اتصال این نقاط به حافظه.باورتان نمی‌شود؟ خوب، آخرین مرتبه‌ای که واقعا بد خوابیده بودید را به خاطر بیاورید. مطمئنم روز بعد از آن، حتی با به‌خاطر آوردن ساده‌ترین چیزها نیز با مشکل مواجه شده بودید.

یکی از بهترین و لذت‌بخش‌ترین تجربه‌های زندگی، مشاهده طلوع خورشید است؛ بنابراین اگر صبح زودتر از رخت خواب بیرون بیایید، می‌توانید به آغاز روز جدید خوش‌آمد گفته و از دیدن یک صبح زیبا شادمان شوید.

مطلب پیشنهادی

نتایج و دستاورد وبینار سازمان ملل درباره محیط زیست و توسعه

مجمع عمومى سازمان ملل در سال 1989 تصمیم گرفت که به منظور شناساندن مفهوم توسعه …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *


8 − هفت =