مشکلات شکلات / در ایام عید مصرف شکلات خود را کنترل کنیم

به گزارش سلام نیوز شکلات یکی از جذاب ترین خوراکی ها و تنقلات روزانه و هچنین در ایام نوروز است که مصرف کم و کنترل شده آن برای بدن ضرر ندارد و چه بسا انواع تلخ و خالص آن به اندازه ضروربرای بدن مفید باشد اما مصرف بیش از اندازه آن مخصوصا در ایام نوروز می تواند ضررات سختی برای سلامتی جسم و مغز داشته باشد. شکلات در حقیقت ترکیبی از شکر و کاکائو است. کره کاکائو، شیر، عسل و… از دیگر ترکیبات برخی از انواع شکلات هاست. در بین انواع شکلات‌های موجود در بازار، شکلات شیری (با حداقل ۳۰ درصد کاکائو)، شکلات سیاه یا شکلات تلخ (با ۷۰ درصد کاکائو) از پرطرفدارترین‌ها هستند. همواره از خواص خوب برخی شکلات‌ها، مواد مفید موجود در شکلات و یا مضرات خوردن شکلات شنیده ایم. 

خوردن شکلات چه مضراتی دارد؟

  • برخی به ویژه خانم‌ها بعد از خوردن شکلات دچار سردرد می‌شوند. این موضوع به دلیل وجود ترکیباتشیمیایی موجود در این ماده است که در بدن برخی افراد اختلال ایجاد می‌کند و سبب بروز واکنش می‌شود.

  • برخی افراد نیز با خوردن شکلات در معده یا قلب احساس درد یا سوزش می‌کنند.

  • در صورت افراط در خوردن شکلات، کافئین موجود در شکلات اثرات سوء فراوانی دارد (از جمله ضعیف شدن بدن به ویژه در خانم‌ها).

  • خوردن بیش از حد شکلات باعث افزایش کلسترول خون نیز می‌شود و برای قلب ضرر دارد.

  • به سبب گرانی کره کاکائو، که جزو چربی‌های بد و بالابرنده کلسترول خون است، برخی کارخانه های سازنده آن برای تهیه شکلات‌های ارزان تر و حفظ سودآوری چربی‌های اشباع شده و شکر به محصول خود می افزایندکه در این صورت از مرغوبیت شکلات کاسته شده و دیگر آن مزایای مفید را نمی توان انتظار داشت.

  • در برخی افراد مبتلا به آلرژی‌های غذائی، شکلات‌های تلخ به‌دلیل داشتن میزان زیاد ماده‌ی خشک باعث تشدیدآلرژی می‌شود.

  • برای افراد مضطرب نیز توصیه می‌شود مصرف این شکلات‌ها محدود شود، زیرا شکلات‌ها به‌دلیل داشتنکافئین زیاد، باعث افزایش اضطراب می‌شوند.

  • پایه مواد اولیه شکلات جرقه ای موجود در بازار، بر اساس عناصری است که از آن برای تولید مواد مخدر استفاده می‌نمایند. اما هنوز در مورد مصرف یا عدم مصرف شکلات‌های جرقه ای، نظری داده نشده است.

  •  شکلات، پوشش درونی معده را تحریک می‌کند و باعث به‌ وجود آمدن علائمی مانند ناراحتی معده، دردشکمی و حالت‌های مثل تعریق، سوزش سر معده و حالت تهوع می‌شوند.

  • افراد مبتلا به ورم معده که پوشش درونی معده‌شان به‌ واسطه شیره‌های معده تحریک شده است، اینتحریک‌پذیری را با خوردن شکلات تشدید می‌کنند و درنهایت باعث بدتر شدن بیماری‌شان می‌شوند.

اثرات سوء مصرف بیش از اندازه شکلات

به گفته محققان علائم و تاثیرات اعتیاد به مواد غذائی شیرین به شرح زیر است:

سردرد: در صورتی که بدن شما به مصرف زیاد مواد قندی و شکر عادت کرده باشد، هنگام مصرف کم روزانه قند و مواد شیرین، شما دچار سردرد خواهید شد.

احساس ضعف و سستی: اگر شما از میزان بیش از حد مواد قندی به طور روزانه استفاده می کنید؛ در صورت تغییر در این برنامه، احساس ضعف و سستی خواهید کرد.

نیاز به مسواک زدن بیش از حد: افراد دارای اعتیاد به مواد قندی یا باید آمادگی پوسیدگی دندان های خود را داشته باشند یا به صورت دائم در حال مسواک زدن باشند که هر دو حالت تاثیرات نامطلوبی در دهان و دندان ها خواهد داشت.

دندان درد: دندان درد یکی از رایج ترین مشکلات در بین علاقه مندان به مواد قندی و افراد دارای اعتیاد به شیرینی جات است. این موضوع سبب می شود که برخی افراد علیرغم مسواک زدن دائمی پس از مصرف شیرینی جات، باز هم به دلیل حساس شدن دندان ها دندان درد را تجربه کنند.

ظاهر شدن جوش و کورک در پوست: نخستین نشانه های مصرف بیش از حد مواد قندی و شیرینی جات در پوست و به ویژه صورت افراد ظاهر می شود. صورت افراد دارای اعتیاد به مواد قندی عمدتا پوشیده از جوش و کورک است.

جالب است که بدانید مصرف بیش از حد مواد شیرین کم‌کم باعث می‌شود فرد نتواند بدون آنها برای مدت طولانی زندگی کند. میلیون‌ها نفر به مصرف شیرینی‌ها اعتیاد دارند و متأسفانه بدتر از آن اینکه خود آنها نیز از ابتلا به آن آگاهی ندارند.

پس از خوردن یک ماده شیرین، مغز مواد شیمیایی طبیعی به نام مواد شبه افیونی آزاد می‌کند که احساس لذت را در بدن به وجود می‌آورد و بدن مقدار بیشتری از آن را طلب می‌کند. پژوهشگران بر این باورند که هنگام مصرف شیرینی قسمتی از مغز که فعال می‌شود و طلب شیرینی مجدد می‌کند، همان قسمتی است که با مصرف مواد مخدر فعال می‌شود و مواد مخدر بیشتری طلب می‌کند.

چگونه بر میل به مصرف شیرینی و شکلات غلبه کنیم؟

خوشبختانه، با راهکارهای ساده می‌توان بر خوردن شیرینی غلبه کرد؛ اگرچه این راهکارها در عین سادگی برای افراد وابسته می‌تواند بسیار سخت باشد.

اولین قدم برای غلبه بر میل و هوس خوردن شیرینی‌ها، دور کردن تمامی تنقلات و شیرینی‌ها از خانه است. هیچ نوع شیرینی نخرید و حتی هنگام خرید کردن نیز، از غرفه‌های فروش شیرینی‌ها دیدن نکنید.

اما در دوران عید نوروز این ممکن نیست لذا تلاش کنید شکلات و شیرینی ها را دور از چشم نگه دارید و یا از مواد دیگر مثل میوه های طبیعی در هنگام میل به قند و شکلات استفاده کنید.

بعد از خلاص شدن از شر تمامی تنقلات که حتی شامل آرد سفید، برنج سفید و آبمیوه‌های غیرطبیعی نیز می‌شود، حال نوبت آن است که رژیم غذایی خود را تغییر دهید و سبزیجات، میوه‌ها، محصولات لبنی، گوشت بدون چربی، ماهی، تخم‌مرغ، آجیل و دیگر مواد غذایی طبیعی را جایگزین آنها کنید. پس از چند روز قطع مصرف شیرینی‌ها و جایگزینی میوه‌ها و سبزیجات، حتی به تدریج میوه‌ها به نظرتان شیرین‌تر می‌‌رسند.

آسیب های مواد قندی :

افزایش وزن

نوشیدنی های قندی منبعی از قندهای افزوده شده محسوب می شوند. اگر هر روز نوشابه می نوشید و به میزان دریافت کالری خود توجهی نمی کنید، طی 3 سال حداقل 7 کیلو سنگین تر خواهید شد. افزایش وزن منجر به بروز مشکلاتی مانند دیابت و برخی سرطان ها می شود.

مصرف قند زیاد و بیماری قلبی

بررسی ها نشان داده اند که مصرف قند بیشتر از حد توصیه شده خطر بروز بیماری قلبی را در افراد افزایش می دهد و احتمال اینکه این افراد بر اثر بیماری قلبی از دنیا بروند دو برابر خواهد شد. علت این عارضه مشخص نیست، اما احتمالا قند اضافه فشار خون را بالا برده یا چربی بیشتری وارد جریان خون می کند. هر دو عواملی هستند که باعث حمله قلبی، سکته مغزی یا بیماری های قلبی می شوند.

دیابت

نوشیدنی های قندی می تواند احتمال ابتلا به دیابت نوع 2 را افزایش دهند. علت بروز این مشکل این است که زمانی که قند در داخل خون باقی می ماند، بدن واکنش نشان داده و هورمون انسولین کمتری تولید می کند. انسولین غذایی را که می خورید به انرژی تبدیل می کند. یا ممکن است انسولین به درستی کار نکند. اگر دچار اضافه وزن باشید، کم کردن حتی 4 تا 7 کیلو از وزن هم می تواند قند خون را کنترل کند.

کلسترول بالا

بدون در نظر گرفتن تاثیر مصرف قند زیاد بر روی وزن، وجود قند زیاد در رژیم غذایی برای قلب نیز ضرر دارد. مصرف قند زیاد منجر به بروز مشکلات زیر می شود:

کلسترول بد خون یا LDL را افزایش داده و کلسترول خوب خون یا HDL راا کاهش می دهد.

چربی خون به نام تری گلیسرید را افزایش داده و کار آنزیم تجزیه کننده تری گلیسرید را مختل می کند.

آسیب کبدی

اکثر غذاهای آماده، میان وعده ها و نوشیدنی ها با فروکتوز شیرین شده اند. فر.کتوز قند ساده ای است که از میوه ها و برخی سبزیجات مانند ذرت به دست می آید. کبد این قند ر به چربی تبدیل می کند. اگر به طور منظم فروکتوز وارد بدن خود کنید، قطرات کوچک چربی در کبد تجمع می کنند. این عارضه کبد چرب غیر الکلی نامیده می شود. اگر رژیم غذایی خود را زودتر تغییر دهید می توانید مانع بروز این مشکل شوید. اما التهاب و زخم ناشی از کبد چرب غیر الکلی به مرور به کبد آسیب می زند.

پوسیدگی دندان

می دانید که قند باعث پوسیدگی دندان ها می شود. قند باکتری هایی را در دهان تغذیه می کند که اسیدی از خود به جای می گذارند و باعث از بین رفتن مینای دندان می شوند. نوشیدنی های قندی، میوهه های خشک، آب نبات و شکلات از جمله رایج ترین عواملی هستند که باعث پوسیدگی دندان می شوند.

آب نبات های ترش یکی از بدترین عواملی هستند که باعث پوسیدگی دندان ها می شوند. این آب نبات ها به اندازه اسید باتری داری خاصیت اسیدی هستند. بعد از خوردن بیسکویت دهان خود را بشویید یا برای خنثی کردن حالت اسیدی دهان، مقداری شیر بنوشید.

بی خوابی بر اثر مصرف قند زیاد

قند زیاد در طول روز بر روی سطح قند خون تاثیر گذاشته و سطح انرژی شما را نیز مختل می کند. ممکن است در طول روز در محل کار یا مدرسه سعی کنید بیدار بمانید. بعد از ظهر خوردن یک بستنی یا مقداری کلوچه مجددا قند زیادی وارد بدن می کند که باعث بیخوابی شبانه می شود. به علاوه مصرف قند زیاد دوره خواب عمیق را نیز کاهش می دهد، بنابراین بعد از بیدار شدن سرحال نیستید.

فشار خون بالا

معمولا نمک عامل بروز فشار خون بالا محسوب می شود، اما برخی تحقیقات نشان داده اند نقش قند در بالا بردن فشار خون نگران کننده تر است. محققان معتقدند نقش قند در بالا بردن فشار خون به این صورت است که قند سطح انسولیین در بدن را به میزان زیادی افزایش می دهد. انسولین انعطاف پذیری رگ های خونی را کاهش داده و باعث می شود کلیه های شما آب و سدیم بیشتری در خود نگه دارند.

بیش فعالی بر اثر مصرف قند زیاد

این اعتقاد در بین اکثر مردم وجود دارد که مصرف قند علائم بیش فعالی را بدتر می کند. اما ارتباط بین این دو ثابت نشده است. بررسی های زیادی این عقیده را رد کرده اند که قند باعث بروز بیش فعالی یا بدتر شدن آن می شود. محققان هنوز علت دقیق بروز بیش فعالی را نمی دانند، اما مطمئنا ژنتیک نقش مهمی در بروز آن دارد.

قند زیاد و نقرس

همه می دانید که با خوردن زیاد گوشت قرمز به این آرتریت دردناک مبتلا می شوید. مصرف زیاد فروکتوز هم باعث بروز همین مشکل می شود. زمانی که بدن فروکتوز را تجزیه می کند، ماده شیمیایی به نام purine آزاد می شود که منجر به تجمع اسید اوریک در خون می شود که به نوبه خود منجر به بروز کریستال های سخت در انگشت بزرگ پا، زانو و سایر مفاصل می شود.

سنگ کلیه ناشی از مصرف قند زیاد

زمانی که مواد شیمیایی در ادرار شما به کریستال های جامد تبدیل شود، دچار سنگ کلیه می شوید. بدن بدون درد زیاد بعضی سنگ کلیه ها را دفع می کند. بعضی دیگر از سنگ کلیه ها در کلیه یا سایر بخش های خروجی ادرار گیر می افتند. مصرف فروکتوز زیاد خطر بروز سنگ کلیه را افزایش می دهد.

مشکلات خلقی و قند زیاد

احساس ناامیدی و ناراحتی می کنید؟ خوردن شیرینی می تواند یکی از علل بروز این حالت باشد. بسیاری از تحقیقات ننوعی ارتباط بین مصرف قند و بروز مشکلات روحی یافته اند. یکی از آخرین تحقیقات نشان داد مردانی که بیشتر از 66 گرم قند در روز مصرف می کنند – تقریبا دو برابر مقدار توصیه شده – در مقایسه با مردانی که کمتر از 40 گرم قند مصرف می کند، 23 درصد بیشتر دچار اضطراب یا افسردگی هستند.

قند زیاد از طریق التهاب در مغز، که در افراد مبتلا به افسردگی رایج است، باعث بدتر شدن افسردگی می شود.

قند زیاد و پیر شدن پوست

نوشیدنی های قندی سن بیولوژیک شما را افزایش می دهد. DNA با نام تلومورها telomeres انتهای کروموزوم های شما ر می پوشانند تا در مقابل آسیب از آنها محافظت کنند. هر چه این تلومورها بلندتر باشند، بهتر است. تلومورهای کوچک با بروز بیماری های ناشی از افزایش سن، مانند دیابت، در ارتباط هستند. پژوهشی که در این زمینه انجام شد نشان داد افرادی که روزانه نوشابه مصرف می کنند، دارای تلومورهای کوچک تری هستند. کوچک شدن تلومورها مانند افزودن 4 سال به سن سلول های شماست.

آیا مصرف شیرین کننده‌های مصنوعی در دوران بارداری بی ضرر است؟

مادران باردار همیشه نگران رژیم و تغذیه خود هستند. شیرین کننده‌‌‌‌‌ها ‌به دو دسته طبیعی و حاوی کالری و مصنوعی و بدون کالری تقسیم‌‌‌‌ می‌‌شوند. شیرین کننده‌‌‌‌‌‌های ‌طبیعی مثل شکر انتخاب بهتری برای زنان باردار هستند اما مصرف شیرین کننده‌‌‌‌‌‌های ‌مصنوعی نیز در حد اعتدال بی خطر است. مادران باردار باید از مصرف ساکارین پرهیز کنند زیرا بررسی‌‌‌‌‌ها ‌نشان داده مصرف این نوع از شیرین کننده‌‌‌‌‌ها ‌می‌‌تواند خطر ابتلا به سرطان مثانه را در کودک آینده افزایش دهد. از شیرین کننده‌‌‌‌‌‌های ‌طبیعی‌‌‌‌ می‌‌توان به‌‌‌‌‌ ‌ قندهایی مانند ساکارز، دکستروز، عسل، شکر ذرت، فروکتوز و مالتوز اشاره کرد.

عوارض خوردن شیرینی زیاد در دوران بارداری

خوردن شیرینی‌‌‌‌‌‌ ‌زیاد در دوران بارداری اثرات مضر بسیاری‌‌‌‌‌ ‌دارد که به برخی از آنها در اینجا اشاره‌‌‌‌ می‌‌کنیم:

  1. افزایش وزن

مصرف مقادیر بالای مواد غذایی شیرین سبب افزایش وزن غیرضروری در دوران بارداری‌‌‌‌ می‌‌شود. غذاهایی که کالری بالا و ارزش غذایی پایینی دارند مانند کلوچه، شیرینی و کیک منجر به افزایش وزن بیش از حد در دوران بارداری‌‌‌‌ شده بدون عارضه نیست. برای پیشگیری سعی کنید غذاهایی را انتخاب کنید که در عین برآوردن ذائقه شیرین بدون عوارض بعدی باشند.

  1. افزایش سطح ساکارز در خون

خوردن شیرینی بیش از حد در دوران بارداری منجر به افزایش سطح ساکارز در خون‌‌‌‌ می‌شود. منبع اصلی ساکارز در رژیم غذایی غذاها و نوشیدنی‌‌‌‌‌‌های ‌شیرین است. عاقلانه ترین گزینه در دوران بارداری، عدم مصرف مواد غذایی حاوی ساکاروز، به جز‌‌‌‌ میوه‌‌‌‌‌ها ‌است.

  1. تأثیرات منفی‌‌‌‌‌ ‌روی جنین

همه مادران باردار باید این نکته را در نظر داشته باشند که خوردن شیرینی بیش از حد در دوران بارداری‌‌‌‌ می‌تواند اثرات منفی بر سلامت جنین داشته باشد. نوزاد مادرانی که در دوران بارداری شیرینی زیادی دریافت‌‌‌‌ می‌‌کنند در معرض ابتلا به دیابت و سندرم متابولیک قرار دارند. وزن هنگام تولد نیز در این نوزادان بالاست. زیاده روی در مصرف شیرینی‌‌‌‌‌ها ‌گاهی منجر به تولد پیش از موقع و افزایش خطرات مرتبط با آن‌‌‌‌ می‌‌شود. همچنین در آینده کودکان زنانی که در بارداری شیرینی زیادی مصرف کرده‌اند بیشتر در معرض عوارض ناشی از چاقی، بیماری‌‌‌‌‌‌های ‌قلبی و آلرژی‌‌‌‌‌‌های ‌مختلف قرار دارند.

مقدار مجاز مصرف شیرینی در بارداری چقدر است؟

متوسط مصرف روزانه شیرینی در خانم‌ها 100 کیلوکالری در روز (25 گرم یا 6 قاشق غذاخوری) است. به نظر‌‌‌‌ می‌‌‌رسد برای خانم‌هایی که سالم، لاغر و فعال هستند، این مقدار معقول به نظر برسد. نوشابه و غذاهای فرآوری شده و محصولات صنعتی همگی حاوی شکر هستند و افراد مبتلا به اضافه وزن و چاقی باید مراقب میزان شکر مصرفی‌شان باشند. خانم‌‌‌‌‌‌های ‌باردار بهتر است تا جای ممکن از مصرف قند و شکر و غذاهای فرآوری شده و کربوهیدرات‌‌‌‌‌‌های ‌تصفیه شده و نان‌‌‌‌‌‌های ‌سفید پرهیز کنند.

مطلب پیشنهادی

نتایج و دستاورد وبینار سازمان ملل درباره محیط زیست و توسعه

مجمع عمومى سازمان ملل در سال 1989 تصمیم گرفت که به منظور شناساندن مفهوم توسعه …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *


هشت + 8 =