نمایشگاه مجازی کتاب برگزار شد

وزیر فرهنگ و ارشاد در افتتاح نخستین نمایشگاه مجازی کتاب گفت: طبق آمارها بیش از ۵۰ درصد فروش کتاب ناشران در دوره کرونا از طریق فضای مجازی بوده است.

به گزارش سلام نیوز سیدعباس صالحی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی صبح امروز سه‌شنبه، 30 دی در نشستی که با حضور معاون فرهنگی وزارت ارشاد،‌ رئیس اتحادیه ناشران و کتابفروشان تهران،‌ مدیرعامل موسسه خانه کتاب و ادبیات ایران و … برگزار شد‌، نخستین نمایشگاه کتاب مجازی تهران را افتتاح و از سایت این نمایشگاه رونمایی کرد.

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در این مراسم در سخنانی گفت:‌ ‌امسال نمایشگاه مجازی کتاب را با دو ویژگی آغاز می‌کنیم، ویژگی نخست شرایط کرونایی است که جهان و ایران را یکسال اخیر در برگرفته است، این ویژگی تاثیراتی را نیز به همراه داشته که بخشی از این تاثیرات در حوزه اقتصاد فرهنگ بوده است،‌ یکی از حوزه‌هایی که به شدت متاثر از شرایط کرونایی شده و تاثیراتش ادامه نیز دارد،‌ صنعت نشر جهان و البته ایران است.

وی ادامه داد:‌ در حدود یکسال اخیر متأثر از این شرایط، صنعت نشر آسیب‌های بسیاری دیده است که هنوز ادامه دارد، گرچه برآورد دقیقی از میزان خسارات وجود ندارد، اما طبق نظرسنجی‌های پژوهشگاه فرهنگ،‌ هنر و ارتباطات از جامعه آماری ناشران که قابل تعمیم به کل است،‌  حدود 69 درصد ناشران معتقدند که صنعت نشر حداقل 40 درصد در یکسال اخیر خسارت دیده است. این خسارات از جوانب مختلفی آسیب‌هایی است که کرونا بر فضای نشر ایجاد کرده است از آن جمله می‌توان به تعطیلی نمایشگاه کتاب تهران، تعطیلی نمایشگاه‌های استانی، تعطیلی‌هایی که در یکسال اخیر در فضای خدمات رسانی و … بوده است،‌ اشاره کرد.

صالحی تصریح کرد:‌ بنابراین کاملاً محسوس و ملموس است که یکی از بخش‌هایی که تحت تاثیر شرایط کرونا آسیب‌های گسترده و فراوانی داشته صنعت نشر کشور است. اما در همین شرایط با همه این مشکلات و نکاتی که روشن و مشخص است،‌ چند نکته هم قابل توجه است. نکته نخست اینکه جامعه نشر کشور علیرغم شرایط سخت و دشوار تکاپو و فعالیت خود را نیز داشته و دارد، در همین نظرسنجی پژوهشگاه که آذر ماه منتشر شد، از جامعه نمونه ناشران حدود 68 درصد گفته‌‌اند که در این مدت کتابهای چاپ اول داشته‌اند، حدود 24 درصد بیش از 10عنوان کتاب چاپ کرده‌اند، این نشان می‌دهد علیرغم شرایط سخت ودشواری که فضای نشر کشور داشته است، علاقه، شیفتگی و توجهی  که جامعه نشر کشور به فضای تولید اندیشه دارد،‌ به گونه‌ای است که این دشواری‌ها مانع از تحرک نبوده و جریان تولید کشور تداوم پیدا کرده است.

وی ادامه داد:  نکته دوم‌، فضای مطالعه کتاب است. در یکی دیگر از نظرسنجی‌هایی که پژوهشگاه فرهنگ و هنر و ارتباطات در ارتباط با کرونا داشته بحث اوقات فراغت ارزیابی شده است. در دوره اول قرنطینه که فروردین ماه سال جاری بود، مطالعه کتاب سهم قابل توجهی در پرکردن اوقات فراغت داشت،‌ در آن نظرسنجی حدود 27 درصد از مخاطبان شرکت کننده در نظرسنجی مطالعه کتاب را به عنوان یکی از انتخابات خود برای اوقات فراغت خود مطرح کرده‌اند. در همین نظرسنجی‌ها برای رفع اضطراب از کرونا سهم کتاب و کتابخوانی قابل توجه بوده است؛ بنابراین علی‌رغم صدماتی که فضای کرونا داشته و هنوز هم ادامه دارد، به نحوی در سبد مصرفی اوقات فراغت ما کتاب و کتابخوانی سهم بیشتری را پیدا کرده و می‌کند.

وزیر ارشاد ادامه داد:‌ در کنار این نکته باید گفت که جریان حوزه فرهنگ مکتوب یک جریان قابل توجه است هم از سوی ناشران و هم از سوی مخاطبان. در فضای برنامه‌های فصلانه‌ای که خانه کتاب و ادبیات ایران در سال 99 اجرا کرد، بیش از یک میلون و 200 کتاب خریداری شد. پس علیرغم بادهای سهمگین و طوفان کرونا که جهان را در نوردیده است، جریان فرهنگ مکتوب کتاب، تولید کتاب‌، کتابخوانی، ناشران و کتابفروشان یک جریان زنده و پویا بوده است، با این امید می‌توان به آینده نگریست که با پایان کرونا ما روزهای بهتری را برای فضای مکتوب کشور داشته باشیم.

مطلب پیشنهادی

نتایج و دستاورد وبینار سازمان ملل درباره محیط زیست و توسعه

مجمع عمومى سازمان ملل در سال 1989 تصمیم گرفت که به منظور شناساندن مفهوم توسعه …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *


2 × = دو